Iccoon

Iccoon in Eigen Huis en Interieur

Open huis

Gerard Langenhof en Annemarie Schermerhorn wilden licht. Véél licht. Juist dat was in hun droomboerderij ver te zoeken. Tot het dak een cadeautje in petto bleek te hebben.

Een plekje buiten, waar hun kinderen Moos (5), Puk (3) en Bo (2) onbekommerd zouden kunnen genieten van de ruimte. Gerard Langenhof (36) en Annemarie Schermerhorn (39) waren er niet direct naar op zoek, maar als ze er ooit tegenaan zouden lopen, hoefden ze niet lang na te denken. Dus toen een vriendin zo’n twee jaar geleden wees op een boerderij in het buitengebied van Rijssen gingen ze vrijwel meteen overstag. ‘Het plaatje alleen was al voldoende,’ blikt Schermerhorn terug. ‘Het rieten dak en de gele luiken gaven zo’n romantisch beeld.’

Helaas bleek de werkelijkheid weerbarstiger. Bij de eerste fysieke kennismaking troffen ze een enigszins uitgeleefde, maar vooral ook donkere boerderij. ‘Doordat de ruimte was onderverdeeld in hokjes was het net alsof je van de ene woning in de andere stapte.’ En dat terwijl de voorkeur van Schermerhorn juist uitging naar een in het licht badend interieur. Maar de klik was er evengoed. ‘De vorm van het huis voelde knus aan. Deze karakteristieke boerderij weerspiegelt wat wij zijn: gezellig en authentiek.’

En dus besloten ze de stap te wagen, begeleid door architect Theo Reitsema, die direct enthousiast was. ‘Annemarie en Gerard hadden maar twee wensen. Ze wilden dat alle ruimtes met elkaar in verbinding zouden staan. Op zo’n manier dat je elkaar altijd hoort of ziet, waar je ook bent. En ze wilden meer daglicht, zonder dat dit ten koste zou gaan van de oorspronkelijke sfeer. Een uitdaging.’

Het aanknopingspunt vond de architect op zolder, waar hij ontdekte dat de gebinten waren afgetimmerd. ‘Een cadeautje,’ benadrukt hij. ‘Door de beplating te verwijderen ontvouwde zich letterlijk het verleden van de boerderij uit 1886. De houten constructie heeft nu een prominente plek in het interieur. Schermerhorn: ‘We hebben er zelfs alle beits af gehaald om de warme uitstraling van het hout te benadrukken.’

RTL 4 Woonmagazine – De Borkeld from Theo Reitsema on Vimeo.

Het meest ingrijpende onderdeel van de verbouwing was de plaatsing van de imposante dakramen, die ervoor zorgen dat het daglicht kan binnenstromen in het voormalige stalgedeelte, waar zich nu de woon- en slaapkamer bevinden. Door wat muren weg te breken, zijn niet alleen mooie zichtlijnen ontstaan, maar dringt het daglicht tot in het hart van het pand. Schermerhorn: ‘Verandert het weer, dan verandert de sfeer in huis. Dat beleven we heel sterk.’ Bijkomend voordeel is dat sommige ruimtes nu groter lijken. Zo voelt de relatief kleine keuken als een heuse woonkeuken.

Doordat de houten vloer overal is doorgetrokken, is de eenheid versterkt. Dat doel had ook de glazen doos boven de woonkamer, met daarin de ouderslaapkamer, die oogt alsof hij is opgehangen. Dat mag er dan spectaculair uitzien, de ingreep was bij nader inzien bescheiden. Aan de randen is een deel van de vloer weggezaagd, waardoor de boven- en benedenverdieping in contact staan. Op de bestaande houten vloer zijn vervolgens glazen wanden geplaatst.

‘Nee,’ benadrukt Schermerhorn, ‘je kunt vanuit de woonkamer nauwelijks in de slaapkamer kijken. ‘Langs de zijwanden hangen bovendien plisségordijnen die we kunnen laten zakken. Er komt veel licht binnen, dat ook nog eens wordt weerkaatst door de witte vloeren. Het effect is prachtig, al is een minuscuul nadeel dat we de slaapkamer niet echt donker kunnen maken. Dat zouden we achteraf bezien anders aanpakken. Maar we genieten elke dag van het uitzicht vanuit ons bed.’ De invloed van al dat glas op de temperatuur in huis valt volgens de bewoners mee. Behalve in de slaapkamer onder het dak. ‘Daar hebben we airco aangelegd.’

Voor de totale verbouwing, die een half jaar duurde, werkte Theo Reitsema samen met partner en interieurontwerper Stephanie Weitering. Ze namen niet alleen de architectonische ingrepen, maar ook de inrichting voor hun rekening. Reitsema: ‘We hebben het project tot het eind toe begeleid. Daardoor konden we ons ook bezighouden met de details. Dat is iets wat we graag doen. En het prettige van met zijn tweeën werken, is dat je allebei andere dingen hoort.’ In dit geval hebben we gekozen voor ingrepen die dicht bij de oorspronkelijke sfeer bleven.’ Voor meubels en accessoires zijn bewust natuurlijke tinten gekozen, passend bij het karakter van de boerderij. Doordat de vloer wit is, komen deze extra goed tot hun recht. Al heeft Schermerhorn in haar huishouden met drie kinderen en teckel Lodewijk weleens moeten slikken. ‘Die eerste vlek op de smetteloze witte muur of de eerste kras in de vloer vond ik best vervelend. Maar je moet leren accepteren dat in een huis wordt geleefd.’

Dat het interieur overwegend moderne elementen bevat, is ook een bewuste keus. Schermerhorn: ‘Ik houd niet van een ouderwetse inrichting, we wilden juist een wow-effect.’ Daarvoor bleek de hulp van Weitering onontbeerlijk. ‘Je wordt daas van alle keuzes die je moet maken. Stephanie heeft ons de weg gewezen en ons op het moderne pad gehouden. De eerste keer dat we hier binnenkwamen, voelde dit direct als ons droomhuis. Nu is het meer dan dat. We weten zeker dat we nooit meer weg willen.

Meer over de architect

Share by